Salát Niçoise: Jak si ho doma připravit?

Salát Niçoise: Jak si ho doma připravit?

0 109
Salát Niçoise: Jak si ho doma připravit?
Salát Niçoise: Jak si ho doma připravit?

Salát Niçoise původně pochází ze známého města Nice, kde se podává jako příloha k hlavnímu jídlu, či jako samotný hlavní chod. Město Nice leží na jihovýchodním pobřeží Francie, na hranicích s Monakem a Itálií. Společně s Marseille patří mezi nejnavštěvovanější města jihovýchodní Francie. Nice a Marseille jsou obklopená teplým Středozemním mořem.  Při návštěvě Itálie či Francie si nenechte ujít možnost podívat se do těchto měst a ochutnat francouzský tradiční pokrm a pokochat se nádherným výhledem na moře!

V dnešní době má recept na salát Niçoise mnoho variant. Správná výslovnost salátu je (Nysuáz). Jelikož je salát tak rozšířený do dalších zemí, je vcelku pochopitelné, že každý název salátu vyslovuje trochu jinak. Přísady se od jednoho receptu k dalšímu liší. V dnešním článku vám přiblížím několik variant salátu. Díky přísadám je salát Niçoise zařazen do skupiny salát na hubnutí. Je velice dietní a obsahuje všechny správné výživové hodnoty.

Podle časopisu a internetových stránek The Guardian jsou ingredience přísně dané a nezaměnitelné. Salát by měl být dostatečně slaný a o to se mají postarat ančovičky. Nadále musí obsahovat rajčata, salát, papriku, okurku, francouzské fazolky, černé olivy a artyčok (Artichoke hearts). V dressingu nesmí chybět: ocet, olivový olej, sůl, česnek, pepř, hořčice a bylinky. Ančovičky se dají nahradit tuňákem, který má výraznější chuť. Bazalka, bylinky, vařená vejce a brambory se přidávají k salátu jako extra přílohy.

Pokud dáváte přednost receptům od opravdu známého kuchaře, můžete se podívat na recept, který je přiložený dole pod článkem. Tento recept na salát Niçoise je totiž od Jamieho Olivera. Neznáte ho? V dnešní době je asi nejznámějším anglickým šéfkuchařem na světě. Vydal již několik svých kuchařek a má svou mobilní aplikaci, kam přidává nejnovější recepty.

Ovšem pokud radši upřednostníte recepturu od českých kuchařů, můžete si salát udělat podle receptury od KLUKŮ V AKCI. Opět budete potřebovat fazolové lusky, římský salát, okurky, rajčata, vařené brambory, vařená vejce, tuňáka, ančovičky, černé olivy, olivový olej a sůl. Na dressing KLUCI V AKCI použili dva žloutky, vinný ocet, hořčici, krystalový cukr, mletý pepř, sůl, olivový olej, česnek a ančovičky. Přesný postup si můžete přečíst na webových stránkách české televize.

Jak vidíte, v české obdobě receptu se vařené brambory podávají rovnou v salátu. Dříve tomu takhle ovšem nebylo. Salát se podával s opečenou bílou francouzskou bagetou, která byla nakrájená na malé kousky. Pokud byl salát jako hlavní chod, podával se s vařenými brambory, ale nikdy nebyly přímo součástí salátu, vždy jen jako příloha.

Recept na salát Niçoise od Jamieho Olivera:

1. Ingredience:

350 g namixovaných zelených a žlutých fazolek

½ bagety

12 černých oliv

3 rajčata

1 římský salát

20 g Feta sýr (balkánský sýr)

1 citrón

2. Tuňák a dressing

Bazalka

6 ančoviček

1 citrón

4 lžíce extra virgin olivový olej

2×200 g Tuňáku

1 lžíce octu

1 čajová lžička celozrnné hořčice

1 čajová lžička medu

Postup:

  1. Dáme zpražit fazolky do vařící osolené vody asi na 2 minuty.
  2. Bagety rozpůlíme a nakrájíme asi na 2 cm, dáme osmahnout na pánev do zlatova.
  3. Smícháme bylinky, ančovičky, šťávu z citrónu, 4 lžíce olivového oleje a trochou vody.
  4. 40% dressingu nalijte na servírovací talíř a nechtě odležet. 10% dressingu předejte k tuňáku a dochuťte solí a pepřem.
  5. Zbytek dressingu nalijte do misky a přidejte ocet, hořčici a med a vše dobře promíchejte.
  6. Sceďte uvařené fazolky, odstraňte konce u oliv, nakrájejte rajčata, poté přidejte vše do misky a vše dobře promíchejte.
  7. Tuňák osmahněte na mírném plameni, do té doby dokud není dostatečně růžový uprostřed.
  8. Natrhejte salát na asi 2 cm široké kousky, trochu rozdrobte bagetu přes salát, nahoru přidejte směs oliv a rajčat.
  9. Rozkrojte každý tuňák na půl a dejte na servírovací talíř. Trochu polijte zbylým dressingem, nastrouhejte sýr a servírujte s kolečky citrónu.

Přeji vám dobrou chuť!



Zkoušeli jste už všechno možné, ale stále nehubnete?

Tenhle pocit zná snad bohužel každý, kdo se snaží zhubnout. Vyzkoušíte "zaručené" recepty na hubnutí a žádný hubnoucí zázrak se bohužel nekoná, nebo hůře - zhubnete a poté se dostaví jojo-efekt a vy přiberete zpátky ještě více tuku než jste shodili. Naštěstí pro mě i pro všechny kdo tento článek čtou, jsem na internetu objevila výživové poradenství, které má pobočky po celé ČR a kde mi pomohli s trvalým a zdravým hubnutím.

Na první konzultaci, která stojí jenom 200 Kč (cena jednoho oběda v restauraci), jsem podstoupila odbornou diagnostiku na lékařsky certifikovaném přístoji - z vyšetření zjistí množství tuku v těle, množství beztukové hmoty (svaly a kosti), množství tělesné vody, metabolický věk (na kolik se vaše tělo cítí), viscerální tuk (zásadní rizikový faktor řady nemocí, jako je cukrovka, vysoký tlak atd.), denní spotřebu kalorií, stav kostry (kvůli riziku osteoporózy) a kolik je možné snížit tělesný tuk.

Sama jsem byla z výsledků dost překvapená. Dále se mi 60 minut věnovala výživová poradkyně, která mi vysvětlila a konkrétně ukázala, kde dělám největší chyby při mém hubnutí. Upravila mi můj současný jídelníček, kde našla spoustu chyb. A nakonec jsem si odnesla domů ještě vzorový jídelníček pro trvalé hubnutí, který jsem dostala spolu s výsledky odborné diagnostiky zdarma.

Musím uznat, že to se těch 200 kč opravdu stálo, zatím uběhlo od návštěvy 21 dní a já zhubla nenásilnou cestou zhruba 5 kilogramů. Myslím že to je skvělý výsledek co říkáte? Pokud se chcete také objednat, stačí vyplnit krátký formulář a je to. Peníze uhradíte až na pobočce, takže ani nemusíte platit online. Objednete se zde a dejte vědět kolik kg se vám podařilo zhubnout.

CHCI ZAČÍT TAKÉ HUBNOUT