Dieta při dně – co zařadit do jídelníčku a čeho se vyvarovat?

Dieta při dně – co zařadit do jídelníčku a čeho se vyvarovat?

0 1309
Dieta při dně – co zařadit do jídelníčku a čeho se vyvarovat?
Dieta při dně – co zařadit do jídelníčku a čeho se vyvarovat?

Už jste možná slyšeli o nemoci králů, nebo-li tzv. dně, která není úplně tak neobvyklá. Možná dokonce tímto chronickým onemocněním trpí někdo z vašich nejbližších. O co se vlastně jedná a jak na doporučenou dietu při dně, chcete znát jídelníček? Více se dozvíte v následujícím článku.

Co je dna? A jaké jsou její příčiny?

Pojem dna označuje metabolické onemocnění, při němž dochází ke zvýšení množství kyseliny močové ve tkáních celého těla. Kyseliny močová je přirozený vedlejší produkt, který vzniká při rozkladu určitých potravin, například při konzumaci vnitřností, některých druhů ryb a podobně. Těmto potravinám bychom se měli vyhýbat a do dietního jídelníčku při dně je zařazovat pouze výjimečně. Masitá jídla a alkohol totiž obsahují nadmíru purinů.  A právě puriny jsou tím hlavním činitelem, který způsobuje tuto nemoc králů. Nedostatečné vstřebávání purinů způsobuje zvýšenou tvorbu kyseliny močové, jež následně krystalizuje a vlivem gravitace se ukládá v chladnějších částech těla, jako jsou kotníky, prsty nohou (především palec) a kolena.

Na vzniku dny mají svůj podíl jak genetické faktory, tak i třeba stres, některé léky, infekce a poranění v oblasti končetin. Nejčastějším a prvním příznakem je silná bolest, později otok a zánět. Tuto nemoc je poměrně snadné laboratorně diagnostikovat a určit kloubní změny pomocí rentgenu. Léčba spočívá v nastolení speciální diety, kterou si dále podrobně popíšeme, nasazení léků a dodržování klidového režimu.

Dna a dieta – zákaz piva a soli

Potraviny do jídelníčku vybíráme tak, aby došlo k omezení přísunu nukleoproteinů (purinů). Ty jsou nejvíce zastoupeny v sardinkách, humru, celozrnných výrobcích, vnitřnostech a různých omáčkách. Zároveň je dokonce můžete najít v luštěninách a veškerém alkoholu. Nutné je omezit i spotřebu soli. Nadbytečný poměr těchto potravin v jídelníčku může vést k akutnímu záchvatu dny.

Doporučená dieta při dně spočívá v dostatečném přísunu vody

Dodržování pitného režimu je při léčbě dny důležité. Je totiž nutné z organismu vyplavit, to co by v něm být nemělo. Úlevu od bolesti kloubů pocítíte téměř okamžitě. Musíte ale udržovat pitný režim v míře přibližně 3 litrů tekutin denně. K nejbližšímu množství vody, které byste měli denně vypít, se dostane vynásobením své váhy třiceti. Tedy pokud vážíte 90 kilogramů, dojdete k číslu 2,7 litru tekutin denně. K pití je vhodná neperlivá voda nebo čaje.

K vhodným potravinám při dně patří ovoce (meruňky, hrušky, jablka, kiwi), zelenina (kapusta, cibule, rajčata, kedlubny, mrkev), z masa nejvíce losos, dále mléko a mléčné výrobky a žitná mouka.

Nejlepším způsobem úpravy masa je dušení. Sladkým pokrmům není třeba se nikterak výrazně vyhýbat, užívat si tak můžete piškotového těsta a ovocných jídel jako jsou knedlíky a moučníky.

Vyzkoušejte náš ukázkový jídelníček při dně

Snídaně: jogurt, sušené ovoce – švestky nebo meruňky, müsli, vlašské ořechy nebo mandle a čaj

Svačina: žitný chléb s avokádovou pomazánkou a nadrobno nasekanými bylinky – petržel, pažitka nebo bazalka, sklenice vody

Oběd: dušený máslový losos s tymiánem a nakrájenými rajčátky, pečené brambory, sklenice vody

Svačina: Hlávkový salát s ředkvičkami, voda

Večeře: Kapustové karbanátky pečené v troubě, bramborová kaše, zeleninová příloha, šípkový čaj